Lazania po bolońsku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lubię To!!

  • 45 min

Składniki:

  • 2 plasterki wędzonego boczku
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    oliwa
    2 łyżeczki oregano suszonego
    50 dag mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
    2 puszki pokrojonych pomidorów (po 40 dag)
    sól
    pieprz
    15 dag tartego parmezanu
    opakowanie lazanii
    pęczek świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lazania po bolońsku 1. Boczek kroimy, cebulę i czosnek siekamy, marchewkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej. Boczek smażymy na oliwie na złoto, dodając oregano. Dodajemy warzywa, smażymy 7 min, mieszając. Dodajemy mięso, pomidory z puszki, mieszamy. Obie puste puszki napełniamy wodą i wlewamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem 45 min, mieszając. Do sosu dodajemy 1/4 parmezanu i kilka listków bazylii. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, następnie układamy warstwami: płaty lazanii, sos boloński, śmietanę, aż do wyczerpania składników (na wierzchu ma być sos). Wierzch posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii. Pieczemy ok. 45 min w temp. 180*C.

Porady

Sos boloński (Bolognese) to klasyczne danie kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza sie go na rozmaite sposoby, z dodatkiem różnych ziół i win. Ja podałam prosty i smaczny przepis). Sos podaje się zwykle do makaronu spaghetti, tagliatelle i penne, ale można go też dodawać np. jako farsz do cannelloni lub lazanii. Resztki sosu mrozimy i wykorzystujemy innego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować