Lawendowo-jogurtowe ciastka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Duże, kruche, lawendowo jogurtowe ciastka są idealne na drugie śniadanie lub jak przekąska. Najlepiej smakują podane z gorąca herbatą.. i ten aromat lawendy.. przy tych ciasteczkach można się odprężyć!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na cukier lawendowy:
    ◦1 szklanka drobnego cukru
    ◦1 szklanka kwiatów lawendy

    Składniki na ciastka:
    ◦225 g mąki tortowej
    ◦2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦½ łyżeczki sody oczyszczonej
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦50 g masła
    ◦75 g cukru lawendowego
    ◦150 ml jogurtu waniliowego

Lawendowo-jogurtowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie cukru lawendowego:
    Cukier mieszamy z kwiatkami lawendy, przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 4-6 tygodnie. Następnie cukier należy przesiać aby pozbyć się kwiatków.

    Zamiast cukru lawendowego można dodać ok. 1-2 łyżek kwiatków lawendy.

    Przygotowanie ciastek:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, następnie dodajemy posiekane masło i ucieramy palcami aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Do mąki dodajemy cukier lawendowy i jogurt i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
    Następnie rozciągamy je na placek o grubości ok. 2 cm i przy pomocy szklanki wycinamy okrągłe placki. Placki układamy na natłuszczonej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy je jogurtem. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

    Studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy