Duże, kruche, lawendowo jogurtowe ciastka są idealne na drugie śniadanie lub jak przekąska. Najlepiej smakują podane z gorąca herbatą.. i ten aromat lawendy.. przy tych ciasteczkach można się odprężyć!
Składniki na ciastka:
◦225 g mąki tortowej
◦2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
◦½ łyżeczki sody oczyszczonej
◦½ łyżeczki soli
◦50 g masła
◦75 g cukru lawendowego
◦150 ml jogurtu waniliowego
Lawendowo-jogurtowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie cukru lawendowego:
Cukier mieszamy z kwiatkami lawendy, przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 4-6 tygodnie. Następnie cukier należy przesiać aby pozbyć się kwiatków.
Zamiast cukru lawendowego można dodać ok. 1-2 łyżek kwiatków lawendy.
Przygotowanie ciastek:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, następnie dodajemy posiekane masło i ucieramy palcami aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Do mąki dodajemy cukier lawendowy i jogurt i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
Następnie rozciągamy je na placek o grubości ok. 2 cm i przy pomocy szklanki wycinamy okrągłe placki. Placki układamy na natłuszczonej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy je jogurtem. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Komentarze