Uwielbiam ten przepis ,ponieważ jest to szybka, tania i prosta potrawa, a przy tym ma zadziwiający -rozgrzewający smak. Tym daniem można zadziwić niejedną osobę.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
GłOWNE SKłADNIKI:
- pierś kurczaka: 1 sztuka
FARSZ:
- masło: 2 łyżki
- tymianek: 0.5 łyżeczki
- papryka mielona ostra (płaska): 1 łyżeczka
- imbir mielony: 0.5 łyżeczki
- tarta bułka: 2 łyżki
- ananas z puszki (opcjonalnie (w kawałakach), jeżeli ktoś nie ma ananasa lub go nie lubi można wykonać danie bez jego udziału i tak będzie pyszne.): 1 puszka
- czosnek zmiażdżony: 2 ząbki
PRZYPRAWY:
- sól: 0.5 łyżeczki
- pieprz: 0.5 łyżeczki
Latynoskie piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik. W misce wymieszać masło z czosnkiem, imbirem, bułką tartą, papryką, tymiankiem i ananasem .Naciąć piersi z kurczaka, tak, aby postała kieszeń. Włożyć farsz i przy pomocy wykałaczki spiąć. Piersi włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, doprawić do smaku solą i pieprzem i piec na złoty kolor. W połowie pieczenia podlać sosem , który powstał w naczyniu lub odwrócić mięso , by wierzchnia część nie była zbyt sucha. Ok. 15 minut przed wyjęciem wlać sok z ananasów.
(Jeśli pieczemy danie w ciasnej brytfance nie musimy spinać mięsa. W moim elektrycznym piekarniku przenośnym piersi piekły się przez godzinę- temperatura piekarnika 180 stopni)
Komentarze