Potrawa ostra i prosta. Można przygotować szybko, wcześniej przed imprezą i podgrzać. Rewelacyjna przekąska dla ważnych i mniej ważnych gości.PALCE LIZAĆ
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
- oliwa z oliwek, dobra (Dodajemy na rozgrzaną patelnie): 1 łyżka
- papryka czerwona (Kroimy na małe kawałki): 2 sztuki
- papryka żółta (Kroimy na małe kawałki): 2 sztuki
- papryka pepperoni (Kroimy na małe kawałki): 1 sztuka
- cebula (Kroimy na małe kawałki): 2 sztuki
- pomidor (Kroimy na małe kawałki): 2 sztuki
- czosnek (Ucieramy na drobno): 1 ząbek
- pieprz: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- przecier pomidorowy mały słoik: 1 opakowanie
- bazylia: 1 szczypta
- Tabasko sos (Kilka kropli do smaku): 1 szczypta
- placki tortilli (Kroimy na 4 ćwiartki i kropimy wodą.): 5 sztuk
- kiwi (DEKORACJA): 1 sztuka
- ser (DEKORACJA): 1 plaster
Latynoskie na ostro z tortillą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę żółtą i czerwoną oraz pepperoni i cebulę kroimy.
Podgrzewamy patelnię.
Dodajemy pokrojone warzywa.
Dusimy na pełnym ogniu przez około 15 min pod przykrywką
2.Dodajemy przyprawy- pieprz, sól, bazylia i czosnek.
Następnie dodajemy pomidor oraz słoiczek przecieru.
Wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
Do smaku dodajemy kilka kropel Tabasco.
3.Placki Tortilli na 10 sekund wkładamy do mikrofalówki
Po wyjęciu układamy na talerzu
Naszą potrawę umieszczamy w kawałkach Tortilli ułożonej w rożki.
Następnie polewamy odrobinę sosem.
4.DEKORUJEMY WEDŁUG GUSTU
Moja dekoracja to koreczki serowe z kiwi oraz pomidor.
5.PLACKI TORTILLI
Robione w domu
Składniki do samodzielnego przygotowania
-Mąka
-Ser żółty
-Woda
Komentarze