Łatwy torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten torcik to nieodparta pokusa dla każdego łasucha. Ulubione ciasto mojego Taty :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    4,5 łyżki kakao
    6 łyżek ciepłej wody
    1,5 kostki margaryny
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka olejku waniliowego
    2,5 szklanki mąki
    Krem:
    2 kostki masła
    2,5 szklanki cukru pudru
    6 łyżek kakao
    kieliszek likieru amaretto
    kilka kostek mlecznej czekolady i pomarańcze do dekoracji

Łatwy torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Kakao wymieszać z wodą. W osobnym naczyniu utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę, dodać kakao rozpuszczone w wodzie, jajka i waniliowy aromat, a na końcu mąke. Wymieszać na gładką masę. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą część piec w tortownicy ok 60min w temperaturze 180.
  • 2. Krem: Utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kakao i likier. Wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić.
  • 3. Przełożyć ciasto. Pierwszy krążek posmarować 1/3 kremu, przykryć drugim krążkiem, na nim rozsmarować drugą część kremu, przykryć trzecim krążkiem. Resztą masy, startą czekoladą i pomarańczami udekorować torcik.

Komentarze

Podobne przepisy