• Łatwy makowiec

    Autor: Wiesława Dobrychłop, Golina

  • Rodzinie i znajomym bardzo smakują moje wypieki. Na jedną z imprez wymyśliłam taki szybki i pyszny makowiec.

  • Składniki

    1,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki kaszy manny
    1 szklanka cukru
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jaja
    2 żółtka

    Masa makowa:
    1 puszka masy makowej (850 g)
    2 białka
    2 łyżki bułki tartej

  • Sposób przygotowania

    1.
    Łatwy makowiec - krok 1

    Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę manną i cukier. Mieszamy. Składniki mokre: jajka, żółtka, śmietanę i roztopioną margarynę ucieramy. Dodajemy stopniowo wymieszane suche składniki. MIksujemy na gładkie ciasto. Trochę ciasta odkładamy, a resztę wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

    2.

    Z dwóch białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą. Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.

    3.

    Z odłożonego ciasta łyżką układamy na masie makowej cieniutkie paseczki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu makowiec dekorujemy białym lukrem.

  • Rady

    ● Możemy zrezygnować z lukru, a upieczone i ostudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko) albo oblać polewą czekoladową (gotową).

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, mak
  • dodaj komentarz

    18 komentarzy

    • kuchniahanny
      2012-03-19T16:11:20+01:00 kuchniahanny
      Pierwszy raz robiłam ten makowiec jak kupiłam PP i od teraz tylko ten piekę! Pycha!!!
    • Gość
      2012-04-06T08:58:51+02:00 gość IP: 78.8.*.*
      w składnikach jest śmietana a potem nic sie o niej nie pisze.To jest czy nie ma?
    • RedakcjaPP
      2012-04-06T09:28:55+02:00 RedakcjaPP
      Śmietanę dodajemy do razem z mokrymi składnikami ciasta. Już poprawiam w przepisie
    • nadia180
      2013-06-26T20:40:14+02:00 nadia180
      Ten makowiec był w pierwszej gazetce, którą kupiłam. Robiłam go już kilka razy. Bardzo nam w domu smakował. Następnym razem jak go zrobię to wstawię tu zdjęcie. Polecam :-)))
    • wiolka76
      2013-08-04T06:13:55+02:00 wiolka76
      A jakich rozmiarów ma być blaszka do pieczenia?
    • nadia180
      2013-08-04T10:06:49+02:00 nadia180
      Moja ma 32x21. Pozdrawiam!
    • wiolka76
      2013-09-08T06:25:04+02:00 wiolka76
      Udał mi się. Naprawdę pyszny. Pozdrawiam...
    • RedakcjaPP
      2013-09-08T09:25:50+02:00 RedakcjaPP
      Komentarz został usunięty przez moderatora
    • RedakcjaPP
      2013-09-08T09:26:06+02:00 RedakcjaPP
      Komentarz został usunięty przez moderatora
    • RedakcjaPP
      2013-09-08T09:26:19+02:00 RedakcjaPP
      Wiolka, jesli polecasz przepis, bo ciasto było smaczne, wciśnij proszę czerwony garnek (ikonka z prawej strony tytułu przepisu)
      Basia
    • wiolka76
      2013-09-09T15:54:52+02:00 wiolka76
      OK, już to robię...
    • Bernasia
      2013-12-21T17:16:06+01:00 Bernasia
      Bardzo proszę o przepis na biały lukier. Dziękuje.
    • Agusia28
      2013-12-23T16:04:57+01:00 Agusia28
      Witam a jaką śmietanę trzeba dodać?Dziękuję
    • redakcyjna_kucharka
      2013-12-30T21:17:28+01:00 redakcyjna_kucharka
      :), dodawałam 18 % śmietanę z Piątnicy, pozdrawiam :)
    • nadia180
      2014-01-02T20:47:27+01:00 nadia180
      Przepisu na biały lukier nie było w gazetce, ja po prostu posypałam ciasto cukrem pudrem :-) a śmietanę też dałam 18% z kubeczka, nie z kartonu.
    • Gość
      2014-01-18T14:14:35+01:00 ania (gość) IP: 10.10.*.*
      Śmietana słodka czy kwaśna?
    • kamyk576
      2014-01-18T14:29:12+01:00 kamyk576
      Ładny:) Z chęcią robię i napiszę czy się udał :))Pozdrawiam.
    • redakcyjna_kucharka
      2014-01-20T08:46:03+01:00 redakcyjna_kucharka
      moja śmietana była gęsta, 18%....

Autor: Wiesława Dobrychłop, Golina

RedakcjaPP 5912

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-13T13:02:40+01:00

5772 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_01-2009

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »