Beztłuszczowy łatwy i pyszny jabłecznik z bakaliami

4.99 (195 ocen)

  • 2 godz.

To słodkie ciasto w smaku przypomina nieco aromatyczny strudel jabłkowy lub keks, lecz jest o wiele łatwiejsze w wykonaniu. Pachnie i smakuje wyśmienicie, radzę spróbować...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    6 dużych jabłek
    1,5 szklanki bakali w tym:
    -rodzynki
    -posiekane orzechy
    -kandyzowana skórka pomarańczowa
    3 jajka
    3 łyżki amaretto lub ekstraktu migdałowego
    pół łyżeczki cynamonu
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.99 (195 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Beztłuszczowy łatwy i pyszny jabłecznik z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy kroimy w małą kostkę, umieszczamy w misce i dodajemy bakalie.
    Posypujemy cukrem, polewamy amaretto, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
    Po upływie godziny, wbijamy jajka, mieszamy. Dosypujemy mąkę z proszkiem i sodą.
    Mieszamy wszystko łyżką aż składniki się połączą.
    Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie kwadratowa 25 cm).
    Pieczemy w 160 stopniach około 45 minut.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
    SMACZNEGO!

Porady

Do ciasta można dodać pokrojone śliwki suszone lub inne owoce. Ciasto jest bez tłuszczu i to jego dodatkowy plus.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować