Łatwy biszkopt z późnymi truskawkami

4.5 (140 ocen)

  • 40 min

Przepis na biszkopt ze śmietaną i truskawkami to najprostszy sposób na zrobienie czegoś smacznego i nie wymagającego dużej pracy. Przepis ten był już stosowany przez moją prababcię. Teraz sama jestem babcią i chętnie robię te ciasto dla swojej wnuczki.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 5 jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śmietana 18 %, truskawki,
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Łatwy biszkopt z późnymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2al8y44 1. Całe jaja wbijamy do miksera.
  • Dodajemy cukier 2. Dodajemy cukier i ucieramy.
  • Dodajemy mąkę 3. Gdy masa będzie w kolorze biszkoptowym, dodajemy mąkę, a następnie, gdy składniki się połączą, dodajemy proszek do pieczenia.
  • Wlewamy do prodziża 4. Powstałą masę wylewamy do prodiża wysmarowanego margaryną.
  • Pieczemy 5. Pieczemy ok. 25 minut.
  • Efekt końcowy 6. Gdy biszkopt będzie gotowy, wyjmujemy go i od razu przekrajamy na pół. Gorący biszkopt smarujemy śmietaną i układamy na niej przekrojone truskawki. Przykrywamy połową biszkoptu i dekorujemy truskawkami.

Porady

1.Zamiast śmietany można użyć bitej śmietany, wtedy ciasto będzie bardziej słodkie. 2. Do ciasta można dodać każde sezonowe owoce jak jagody, maliny czy jeżyny. 3. Zimą można użyć owoców ze słoika, razem z sokiem. Ciasto będzie rozpływać się w ustach :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować