ciasto z marmoladą gruszkową i śliwkową

0 (0 ocen)

ciasto jest pyszne i szybko się zjada................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 1/2 szklanki, marmolada 250 ml/słoik, kakao 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, marmolada 250 ml/słoik

Ciasto z marmoladą gruszkową i śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka, olej, cukier,, kakao, cynamon, marmolada gruszkowa, mleko mikserem wymieszać z 3 minuty na większych obrotach - trochę marmolady gruszkowej zostawić do posmarowania wierzchu ciasta
  • etap 2. wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem krótko wymieszać na dość gęste ciasto
  • etap 3. tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 45 minut i dobrze je wystudzić
  • etap 4. ciasto przekroić na połowę, można nasączyć np. herbatą lub wodą z sokiem i posmarować marmoladą śliwkową
  • etap 5. wierzch ciasta posmarować marmoladą gruszkową

Porady

użyłam swoje marmolady które są nie za gęste/lekkopłynne - JAK UŻYJESZ GĘSTYCH TO ROZMIESZAJ JE Z CIUT PRZEGOTOWANĄ WODĄ

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy