ŁATWE SERNICZKI Z BORÓWKAMI.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jestem prawdziwym słodkim łakomczuchem, jak zresztą wszyscy domownicy, ale najbardziej lubię serniki. Tym razem postanowiłam zrobić serniczki w mniejszej wersji, dzięki czemu nikt nie narzeka, że dostał mniejszy kawałek. Każdy ma równą porcję.

  • 60 min

Składniki:

  • 250g świeżych borówek
    2 duże greckie jogurty
    2/3 szklanki drobnego cukru
    2 paczki budyniu śmietankowego
    2 jajka ekologiczne
    odrobina oliwy do wysmarowania ramekinów
    kilka łyżek mielonego lnu do wysypania foremek

Łatwe serniczki z borówkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijam jajka z cukrem, by miały konsystencję jak kogel-mogel.
    Dodaję jogurty greckie, mieszam. Na końcu wsypuję budynie
    i miksuję, najpierw na wolnych, później na szybki obrotach
    do chwili, aż masa będzie idealnie gładka i puszysta (ok.3-4 minuty).
  • SERNICZKI Z BORÓWKAMI. 2. Przygotowuję ramekiny/kokilki. Smaruję każdą odrobiną oliwy
    i obficie wysypuję mielonym lnem, który stanowi bazę (jakby spód).
    Do każdej foremki wlewam porcję masy, a na wierzchu delikatnie
    wciskam umyte borówki.
  • 3. Serniczki piekę ok. 40 minut w 180 stopniach, do "suchego patyczka"
    i do chwili, aż ładnie zarumienią się na wierzchu. Zostawiam na jakiś
    kwadrans w uchylonym piekarniku, aby odpoczęły.
    Serniczki opadną delikatnie - jest to naturalny objaw.

Komentarze

Podobne przepisy