Jestem prawdziwym słodkim łakomczuchem, jak zresztą wszyscy domownicy, ale najbardziej lubię serniki. Tym razem postanowiłam zrobić serniczki w mniejszej wersji, dzięki czemu nikt nie narzeka, że dostał mniejszy kawałek. Każdy ma równą porcję.
60 min
Składniki:
250g świeżych borówek
2 duże greckie jogurty
2/3 szklanki drobnego cukru
2 paczki budyniu śmietankowego
2 jajka ekologiczne
odrobina oliwy do wysmarowania ramekinów
kilka łyżek mielonego lnu do wysypania foremek
Łatwe serniczki z borówkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijam jajka z cukrem, by miały konsystencję jak kogel-mogel.
Dodaję jogurty greckie, mieszam. Na końcu wsypuję budynie
i miksuję, najpierw na wolnych, później na szybki obrotach
do chwili, aż masa będzie idealnie gładka i puszysta (ok.3-4 minuty).
2.Przygotowuję ramekiny/kokilki. Smaruję każdą odrobiną oliwy
i obficie wysypuję mielonym lnem, który stanowi bazę (jakby spód).
Do każdej foremki wlewam porcję masy, a na wierzchu delikatnie
wciskam umyte borówki.
3.Serniczki piekę ok. 40 minut w 180 stopniach, do "suchego patyczka"
i do chwili, aż ładnie zarumienią się na wierzchu. Zostawiam na jakiś
kwadrans w uchylonym piekarniku, aby odpoczęły.
Serniczki opadną delikatnie - jest to naturalny objaw.
Komentarze