babka kokosowa ucierana z rodzynkami

0 (0 ocen)

ciasto jest lekkie, nie za suche smakuje do kawki, herbatki............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 4 krople, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, masło lub margaryna 20 dag, wiórki kokosowe 4 łyżki, rodzynki 5 dag, cukier puder - ile potrzeba

Babka kokosowa ucierana z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka, cukier, aromat utrzeć w robocie do białości
  • etap 2. wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać, wsypać wiórki kokosowe i sparzone rodzynki posypane maką, wymieszać, wystudzoną posypać pudrem cukrem
  • etap 3. w trakcie mieszania wlewać pomału rozpuszczoną gorącą palmę i krótko wymieszać
  • etap 4. forma silikonowa 22cm - przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem

Komentarze

Podobne przepisy