Lasagne z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Polecam na obiad.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 op. makaronu lasagne
    ½ kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    ½ szkl pasty pomidorowej
    1 cebula
    1 cukinia
    3 pomidory
    30 dkg sera żółtego
    sól
    pieprz
    oliwa
    Sos beszamelowy:
    1 ½ łyżki masła
    1 ½ łyżki mąki
    1 szkl mleka
    pieprz, sól, koperek

Lasagne z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa do lasagne 1. 1. Makaron obgotować przez ok. 2 min (po kilka płatów) w dużej ilości osolonej wody.
    2. Mięso mielone przesmażyć na oliwie z posiekaną cebulą i dodać pastę pomidorową. Doprawić i dusić przez ok. 20 min.
    3. Warzywa pokroić, cukinię w talarki, a pomidory w ćwiartki.
    4. Sos: roztopić masło i dodać mąkę, na koniec zalać mlekiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem.

  • Lasagne przed upieczeniem 2. 5. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Układać na przemian: płat lasagne, mięso mielone, warzywa, sos i następnie lasagne, aż do wyczerpania składników. Na wierzch posypać startym serem żółtym i na nim również ułożyć warzywa.
    6. Zapiekać w piekarniku przez ok. 30 godziny w 180oC.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy