Lasagne z trzema serami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kuchnia włoska

  • 2 godz.

Składniki:


  • opakowanie makaronu lasagne
    600 g ricotty
    500 g startej mozzarelli
    120 g startego parmezanu
    300 g mrożonego szpinaku
    2 jajka
    oliwa
    Sos:
    400 g mielonej wołowiny
    3 puszki pomidorów krojonych
    2 cebule
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    łyżka oliwy z oliwek
    pęczek bazylii
    liść laurowy
    łyżka oregano
    ostra papryka
    cukier ,sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z trzema serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos : posiekaną cebulę i startą marchewkę podsmażyłem na oliwie ok. 12 minut. Dodałem mięso , smażyłem 5 minut. Dodałem resztę składników , dusiłem 15 minut. Wyjąłem listek laurowy , przyprawiłem , ostudziłem.

    Ricottę wymieszałem z połową szklanki parmezanu , dodałem rozmrożony szpinak , przyprawiłem solą i pieprzem . Wbiłem jajka , wymieszałem .

    Żaroodporną formę posmarowałem 2 łyżkami oliwy . Na dno formy wlałem pół szklanki sosu i równomiernie rozprowadziłem . Na sosie rozłożyłem płaty makaronu , posmarowałem częścią ricotty i posypałem mozzarellą , polałem sosem.
    Czynność powtarzałem , aż do wyczerpania składników. Zakończyłem warstwą makaronu , posmarowałem ricottą i posypałem mozzarellą wymieszaną z parmezanem.

    Przykryłem folią aluminiową , piekłem 40 minut w temperaturze 180 stopni .
    Po tym czasie odkryłem lazanię i następnie piekłem jeszcze ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować