LASAGNE z sosem pomidorowym

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne i sycące danie na każdy dzień:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ok.16 płatów makaronu Lasagne
    50 dag mięsa mielonego
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    ser żółty
    SOS POMIDOROWY
    1kg dojrzałych pomidorow
    ząbek czosnku
    bazylia
    sol, pieprz, łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron lasagne gotujemy al. Dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, mieszając co jakiś czas aby płaty nie sklejały się ze sobą.
    Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy, doprawiając solą i pieprzem.
    Na oddzielnej patelni smażymy mięso mielone. Przyprawiamy i pod koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz koncentrat.
    W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 4 płaty lasagne, połowa mięsa mielonego, 4płaty lasagne, wartswa pieczarek, 4 płaty lasagne, pozostała część mięsa mielonogo i lasagne. Wierzch obficie posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy ok. 35 min w temp.180 stopni. (serem żółtym można posypywać każdą warstwę lasagne)
    SOSO POMIDOROWY
    Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy kostkę. Masło roztapiamy,Pomidory
    Wrzucamy na patelnię, dodajemy rozgnieciony czosnek, bazylię i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania sosu., mieszając co jakiś czas.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować