Lasagne z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron lasagne gotujemy al. Dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, mieszając co jakiś czas aby płaty nie sklejały się ze sobą.
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy, doprawiając solą i pieprzem.
Na oddzielnej patelni smażymy mięso mielone. Przyprawiamy i pod koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz koncentrat.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 4 płaty lasagne, połowa mięsa mielonego, 4płaty lasagne, wartswa pieczarek, 4 płaty lasagne, pozostała część mięsa mielonogo i lasagne. Wierzch obficie posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy ok. 35 min w temp.180 stopni. (serem żółtym można posypywać każdą warstwę lasagne)
SOSO POMIDOROWY
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy kostkę. Masło roztapiamy,Pomidory
Wrzucamy na patelnię, dodajemy rozgnieciony czosnek, bazylię i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania sosu., mieszając co jakiś czas.
Komentarze