Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy przygotować farsz mięsny, warzywny czy z owoców morza. Poniżej przepis na lasagne z pieczarkami.
Składniki:
1 opakowanie makaronu lasagne
30 dag startego żółtego sera
Olej do smażenia
Sól, pieprz, tymianek
Lasagne z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, ściągami je z patelni. Następnie na patelnię przekładamy pieczarki i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy do nich usmażone mięso o rozrobione pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły, chwilę smażymy, po czym zdejmujemy z gazu.
2.Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
3.Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
4.Płaty lasagni zamaczamy w wodzie i układamy w naczyniu żaroodpornym (tak, aby płaty zachodziły na siebie). Na makaron kładziemy sos beszamelowy, farsz i ser, i ponownie układamy płaty makaronu, sos beszamelowy, farsz, ser, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.
5.Lasagne pieczemy ok. 40 minut, pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5-10min, aby ser w wierzchu się przypiekł.
Komentarze