LASAGNE z DYNIĄ i RICOTTĄ (LASAGNE con la ZUCCA e RICOTTA)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna i delikatna w smaku vegetarianska wersja Lasagne. Spróbujcie obowiązkowo, wykorzystajcie sezon na dynię.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • NA ‘MASĘ DYNIOWO SEROWĄ’
    1/2 kg dyni (zważonej ze skorupą)
    200 g sera ricotta lub zmielonego twarogu
    5 łyżek tartego sera typu Parmezan
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    szczypta gałki muszkatołowej
     
    NA SOS BESZAMEL (LA BESCIAMELLA):
    1/2 l mleka
    50 g masła
    40g mąki
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
     
    DODATKOWO:
    makaron lasagne (500g lasagne domowej roboty lub gotowej suszonej)
    2 gałązki szałwii (około 1/3 szklanki listków)
    2 łyżki masła
    starty ser Parmezan
    sól 8do obgotowania makaronu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z dynią i ricottą (lasagne con la zucca e ricotta) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię umyć, oczyscić z pestek, pokroić (razem ze skorupą) na kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 - 30 minut (do momentu aż bedzie miękka). Upieczoną dynię przestudzić, wybrać miąsz ze skorupy i pokroić go w kostkę. Parę łyżek miąszu zostawić w kawałkach, a resztę zmiksować. Następnie doprawić oliwą, gałką muszkatołową i solą. Delikatnie połączyć z serem ricottą i startym Parmezanem.
  • 2. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć płaty lasagne, a po 30 sekundach wyłowić je łyżką cedzakową i zamoczyć na moment w zimnej wodzie (lasagne to jedyny makaron, ktory hartujemy w tem sposób), wyłowić płaty i ułożyć na ściereczce kuchennej jeden obok drugiego.
  • 3. Przygotować sos beszamel. Rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę i energicznie mieszając gotować przez chwilkę (do momentu, aż masła lekko się przyrumieni). Dodawać stopniowo gorące mleko, ciągle mieszajac (jeżeli chcecie uzyskać rzadszy beszamel wystarczy dodać więcej mleka). Gotować na małym ogniu ciągle mieszając. W momencie jak zacznie kipieć doprawić, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odczekać 2-3 min. poczym Wasz beszamel jest gotowy.
  • 4. Przygotować blaszkę (lub naczynie żaroodporne) na dnie rozsmarować pare łyżek beszamela, następnie przykryć płatami lasagne, łyżką rozprowadzić rochę masy z dyni i ricotty, posypać Parmezanem i przykryć nastepnymi płatami lasagn. Kontynuować w ten sposób do wyczerpania wszystkich składnikow. Ostatnia warstwa powinna być zakończona masą z dyni i ricotty, kawałeczków dyni (którą odłożyliście przed zmiksowaniem reszty) i posypana Parmezanem.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Wstawić lasagne do piekarnika na 30-40 minut (piec na złoty kolor). Po upieczeniu udekorować chrupiacymi listkami szalwi (na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i włożyć listki szałwii; smażyć na małym ogniu przez około minutę, aż staną się chrupiące). Odczekac ok. 10 min., żeby Wasza Lasagne odpoczęła (jak to mowią Włosi;)), a następnie krójcie i Buon appetito!!!

Porady

Wasza lasagne powinna składać się max. z 5 warst (płatów makaronu na wysokość), w przeciwnym razie bedzie za wysoka. Jesli zostanie Wam skladników, zróbcie jeszcze jedną blaszke lasagne. Albo już przystepując do ‘składania’ lasagne rozplanujcie sobie mniej więcej ile blaszek wam wyjdzie (wszystko zależy od blaszek jakimi dysponujecie). Pamietajcie, że platy lasagne możecie dowolnie przycinać i pamietajcie, że w trakcie pieczenia makaron powiększa swoją objetość tak więc każda z warstw nie musi być idealnie przykryta płatami makaronu. Jeśli przygotujecie więcej Lasagne możecie ją zamrozić. Gdy będziecie chcieli ja serwować, rozmroźcie i podgrzejcie w piekarniku. Ja bardzo często robię dodatkową porcję Lasagne. W razie niespodziewanych gości lub 'leniwej niedzieli' mam gotowy obiad. Wyciągam ja noc wcześniej z zamrażalnika, wkładam do lodówki i następnego dnia odgrzewam ja w piekarniku. Polecam tą metodę ;) UWAGA!!! Nie można zamrażać Lasagne jeśli jeden ze składników był wcześniej mrożony. Pamiętajcie, że nie można nigdy zamrażać dwa razy produktów spożywczych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Dynia Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować