Lasagne z cukinią i mięsem mielonym

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Sycące i rozgrzewające danie. Idealne na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 małe cukinie
    2 łyżki oliwy
    30 dag mielonego mięsa drobiowego
    puszka pomidorów
    2 cebule
    20 dag makaronu lasagne
    pęczek bazylii

    Sos beszamelowy:
    0,5 l mleka
    2 łyżki masła,
    2 łyżki mąki,
    20 dag parmezanu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Lasagne z cukinią i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać mięso mielone i smażyć 5 minut.
  • 2. Dodać rozgniecione pomidory z zalewą i posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem, dusić 10 minut.
  • 3. Sos:
    Mąkę z masłem zasmażyć na złoto, wlać mleko i mieszając, zagotować. Sos doprawić solą, pieprzem, dodać parmezan.
  • 4. Z cukinii odciąć końce i pokroić ją w plastry. Makaron lasagne wrzucić na wrzątek i gotować 30 sekund. Odłożyć na bok (tak aby się nie skleiły)
  • 5. Na dno żaroodpornego naczynia wylać kilka łyżek beszamelu, ułożyć makaron, położyć warstwę sosu pomidorowego z mięsem, cukinię, polać beszamelem, położyć makaron... i tak do wyczerpania składników. Należy pamiętać, że jako ostatni musi zostać wylany sos beszamelowy.
  • 6. Piec 45 min w 185 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować