Lasagne z cukinią i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać mięso mielone i smażyć 5 minut.
2.Dodać rozgniecione pomidory z zalewą i posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem, dusić 10 minut.
3.Sos:
Mąkę z masłem zasmażyć na złoto, wlać mleko i mieszając, zagotować. Sos doprawić solą, pieprzem, dodać parmezan.
4.Z cukinii odciąć końce i pokroić ją w plastry. Makaron lasagne wrzucić na wrzątek i gotować 30 sekund. Odłożyć na bok (tak aby się nie skleiły)
5.Na dno żaroodpornego naczynia wylać kilka łyżek beszamelu, ułożyć makaron, położyć warstwę sosu pomidorowego z mięsem, cukinię, polać beszamelem, położyć makaron... i tak do wyczerpania składników. Należy pamiętać, że jako ostatni musi zostać wylany sos beszamelowy.
Komentarze