Lasagne z cukinią i kurczakiem

4.49 (183 ocen)

  • 60 min

Jest to danie przy którym trzeba się trochę napracować, najlepiej najpierw przygotować sobie wszystkie składniki, potem można układać je w blaszce. Duża porcja tego dania sprawia, że zostaje też sporo na kolację. Delikatna, ziołowa z chrupiącym, serowym wierzchem.

  • 60 min

Składniki:

  • 700 g cukini
    600 g piersi z kurczaka
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1 łyżka suszonego tymianku
    15 płatów lasagne
    sól, pieprz
    olej rzepakowy (do smażenia)

    Sos pomidorowy
    400 g pomidorów w puszce
    1 garść świeżego oregano
    1 garść świeżej bazylii
    sól, pieprz, odrobina cukru

    Sos beszamelowy
    400-500 ml mleka
    2 łyżki masła
    3 łyżkli mąki
    2-3 ząbki czosnku (sprasować)
    sól, pieprz

    Posypka serowa
    80 g sera żółtego np. Emmentalera (twardy ser), zetrzeć na tarce
    50 g sera Pecorino (włoski ser z mleka owczego), zetrzeć na tarce
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Lasagne z cukinią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obsmażanie cukini 1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w podlużne, dosyć cienkie pasy. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, muszą być lekko miękkie. Odkładamy na talerz.
  • Obsamżanie kurczaka 2. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy paprykami, tymiankiem, solą i pieprzem. Obsmażamy krótko na patelni, można na tej po smażeniu cukini. Kurczaka odkładamy na talerz.
  • Sos beszamelowy 3. Sos beszamelowy: na czystej i dużej patelni rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Mleka wlewamy tyle, by powstał dosyć gęsty sos. Na koniec dodajemy sprasowany czosnek, sól i pieprz.
  • 4. Najłatwiejsze jest przygotowanie sosu pomidorowego. Pomidory i zioła (świeże oregano i bazylię) po prostu blendujemy. Dodajemy 1/2 szklanki wody, dosmaczamy solą, pieprzem i cukrem.
  • Etap 1. 5. Tak więc wszystkie komponenty do lasagne mamy przygotowane, możemy zacząć układać je w blaszce.

    Etap 1: Na dno blaszki o rozm. 38x26 cm i wysokości ok. 5,5 cm nałożyć cienką warstwę sosu beszamelowego, rozłożyć płaty lasagne, u mnie weszło 5 płatów. Gdyby nie wchodziły w całości, można je dopowiednio połamać, by dopasować do formy.
  • Etap 2. 6. Etap 2: Na płaty rozsmarować sos pomidorowy i pół porcji kurczaka i cukini. Znowu dajemy ok. 4-5 łyżek sosu beszamelowego.
  • Etap. 3 7. Etap 3: Na to układamy, lekko dociskając płaty lasagne. Na nie smarujemy sos pomidorowy, następnie resztę kurczaka i cukini.
  • Etap. 4 8. Etap 4: Na to sos beszamelowy. I znowu płaty, 5 sztuk. Na płaty całą resztę sosu pomidorowego.
  • Etap. 5 9. Etap 5: Na koniec posypujemy serami.

    Lasagne pieczemy ok. 20-30 minut w 200 st. C.

Porady

Płatów lasagne nie gotowałam wcześniej, ale żeby nie były twarde i za suche muszą być zawsze smarowane odpowiednią ilością sosu, dlatego zdecydowałam się na aż dwa sosy. Po upieczeniu lasagne jest zwarta a płaty wypiją nadmiar sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Cukinia Kurczak Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować