Lasagne serowo-warzywne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam mięso, ale trzech moich braci go nie jada. Ze względu na ich kulinarne upodobania często sama wymyślam różne jarskie dania lub modyfikuję znane przepisy, jak ten na lasagne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1 op. płatów lasagne
    ● 35 dag sera mozzarella
    ● 20 dag sera gouda
    ● zioła prowansalskie
    ● pieprz
    ● sól
    ● olej.
    Sos I: 4 łyżki granulatu sojowego
    ● 1/2 kg pieczarek
    ● 2 cebule
    ● 250 ml sosu pomidorowego
    ● natka pietruszki.
    Sos II: 250 ml sosu pomidorowego
    ● 1 op. kotletów sojowych
    ● warzywna kostka rosołowa
    ● 3 ząbki czosnku

Lasagne serowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lasagne serowo-warzywne 1. Sos I: pieczarki oczyszczamy,
    kroimy i rumienimy na oleju. Na
    drugiej patelni szklimy posiekane cebule. Granulat zalewamy
    szklanką wrzątku. Gdy zmięknie,
    osączamy. Natkę siekamy.
    Składniki mieszamy z sosem
    pomidorowym. Doprawiamy.
  • 2. Sos II: kotlety gotujemy
    z kostką rosołową i czosnkiem.
    Odcedzamy i studzimy. Czosnek
    rozgniatamy, kotlety kroimy
    w kostkę. Wlewamy sos pomidorowy
    i dokładnie mieszamy.
  • 3. Makaron gotujemy, sery ścieramy.
    W natłuszczonej brytfannie
    układamy kolejno: 1/2 makaronu,
    sos I, 1/2 serów, sos II,
    1/2 makaronu. Wierzch posypujemy
    resztą serów. Przykrywamy
    folią aluminiową i pieczemy
    40 minut w temp. 180 °C.

Porady

● Do gotujących się płatów lasagne można dodać łyżkę oleju, dzięki temu się nie skleją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy