Lasagne serowo-słonecznikowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem studentką filologii angielskiej. Gdy mam czas, gotuję dla rodziców dania wegetariańskie. Lasagne bez mięsa bardzo im smakowało.

Składniki:

  • ● 8 płatów lasagne
    ● 20 dag krojonych pomidorów z puszki
    ● 4 łyżki startego żółtego sera
    ● op. (12,5 dag) mozzarelli
    ● 25 dag przecieru pomidorowego
    ● jajko
    ● 4 dag pestek słonecznika
    ● pieprz
    ● olej
    ● po gałązce bazylii, tymianku i oregano

Lasagne serowo-słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mozzarellę kroimy w cienkie
    plastry. Zioła myjemy, osuszamy
    i drobno siekamy. Łyżeczkę pestek oraz łyżkę żółtego sera
    odkładamy. Pozostały słonecznik
    mielimy. Mieszamy z resztą
    żółtego sera, jajkiem i ziołami.
    Doprawiamy pieprzem.
  • Lasagne serowo-słonecznikowe 2. Naczynie żaroodporne smarujemy
    olejem i cienką warstwą
    przecieru pomidorowego.
    Układamy 2 płaty makaronu,
    smarujemy przecierem. Wykładamy
    1/3 masy serowo-słonecznikowej,
    przykrywamy 1/3
    mozzarelli i 1/3 pomidorów.
    Czynność dwukrotnie powtarzamy.
    Przykrywamy 2 płatami
    lasagne, smarujemy przecierem
    i posypujemy odłożonymi
    pestkami i serem. Pieczemy ok.
    25 minut w temp. 175 °C.

Porady

● Przecier pomidorowy doskonale zastąpi sos beszamelowy. ● Potrawa nabierze ostrego smaku, jeśli do masy serowej dodamy przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy