ser żóły starty 10 gramów
zielona pietruszka posiekana do posypania gotowej lasagne 2 łyżki
olej i sól do gotowania makaronu 1 łyżka
tłuszcz do formy 1 łyżka
Lasagne ryżowa z mięsem i sosem pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron lasagne gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Makaron ma byc miękki, ale nie rozgotowany. Najlepszy jest al dente. Każdy płat makaronu studzimy osobno - bez nakładania jednego na drugi.
2.Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni z olejem ryzowym smażymy obraną i posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone oraz przyprawę do mięsa, suszone pomidory z czosnkiem i smażymy, często mieszając. Dolewamy wina i dalej smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i dusimy około 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
3.Do mięsa dodajemy ugotowany ryż i mieszamy.
4.W garczku topimy masło klarowane, dosypujemy mąki i szybko mieszamy, Dolewamy powoli mleko wymieszane razem z wodą i dokładnie rozcieramy, aby powstał nam sos. Zagotowujemy go. Dosypujemy natką pietruszki oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
5.Żaroodporne naczynie do zapiekania natłuszczamy i kładziemy pierwszy płat makaronu lasagne. Smarujemy go farszem mięsno-ryżowym i następnie polewamy sosem pietruszkowym. Nakładamy kolejny płat itd. W sumie wyjdą nam dwie lasagne - czyli po siedem płatów na jedną lasagne.
6.Na ostatnim siódmym płacie lasagne nakładamy tylko sos pietruszkowy, posypujemy go startym żółtym serem.
7.Zapiekamy w piekarniku 5 do 10 minut w 200 stopniach. Przed spożyciem posypujemy natką pietruszki.
Komentarze