Lasagne ryżowa z mięsem i sosem pietruszkowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Makaronowa lasagne z farszem ryżowo-mięsnym, przygotowywanym na winie i koncentracie pomidorowym. Sos pietruszkowy stanowi "kropkę nad i".

  • 35 min

Składniki:

  • makaron lasagne 14 sztuk
    ryż 1 woreczek
    mięso mielone z łopatki 480 gramów
    koncentrat pomidorowy 7 łyżeczek
    wino wytrawne czerwone 4 łyżki
    cebula 2 sztuki
    przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki
    sól i pieprz (do smaku)
    olej ryżowy 3 łyżki
    suszone pomidory z czosnkiem 1.5 łyżeczki

    masło klarowane 3 łyżki
    mąka pszenna 2.5 łyżki
    mleko 0.5 szklanki
    woda niegazowana 0.75 szklanki
    zielona pietruszka posiekana 6 łyżek
    sól i pieprz (do smaku)

    ser żóły starty 10 gramów
    zielona pietruszka posiekana do posypania gotowej lasagne 2 łyżki
    olej i sól do gotowania makaronu 1 łyżka
    tłuszcz do formy 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne ryżowa z mięsem i sosem pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron lasagne gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Makaron ma byc miękki, ale nie rozgotowany. Najlepszy jest al dente. Każdy płat makaronu studzimy osobno - bez nakładania jednego na drugi.
  • 2. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni z olejem ryzowym smażymy obraną i posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone oraz przyprawę do mięsa, suszone pomidory z czosnkiem i smażymy, często mieszając. Dolewamy wina i dalej smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i dusimy około 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • 3. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż i mieszamy.
  • 4. W garczku topimy masło klarowane, dosypujemy mąki i szybko mieszamy, Dolewamy powoli mleko wymieszane razem z wodą i dokładnie rozcieramy, aby powstał nam sos. Zagotowujemy go. Dosypujemy natką pietruszki oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Żaroodporne naczynie do zapiekania natłuszczamy i kładziemy pierwszy płat makaronu lasagne. Smarujemy go farszem mięsno-ryżowym i następnie polewamy sosem pietruszkowym. Nakładamy kolejny płat itd. W sumie wyjdą nam dwie lasagne - czyli po siedem płatów na jedną lasagne.
  • 6. Na ostatnim siódmym płacie lasagne nakładamy tylko sos pietruszkowy, posypujemy go startym żółtym serem.
  • 7. Zapiekamy w piekarniku 5 do 10 minut w 200 stopniach. Przed spożyciem posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron Pietruszka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować