Lasagne na deser z kremem z mascarpone

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Makaron w wersji słodkiej. Płaty przekładane mascarpone z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane sosem karmelowo-pomarańczowym z orzechami i lekką nutą amaretto.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    3 płaty makaronu do lasagne
    200 g mascarpone
    50 g mieszanki orzechów (nerkowce, włoskie, pekan, migdały)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 pomarańcza

    Składniki robocze:
    2 łyżki cukru
    2 łyżki zimnej wody
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka likieru amaretto

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy Karmel

Lasagne na deser z kremem z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty makaronu ugotuj w wodzie, odkładaj osobno na talerze. Pomarańczę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę. Mascarpone wymieszaj ze skórką i z 2 łyżkami cukru pudru.
  • 2. Z pomarańczy zetnij skórę i wytnij segmenty, z reszty wyciśnij sok do miski. Na patelnię wsyp 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody, postaw na palnik, cukier powinien się skarmelizować, w trakcie nie ruszaj patelnią ani nie mieszaj. Dodaj cząstki pomarańczy, wlej sok, przemieszaj i poczekaj aż sok lekko odparuje, dodaj likier i odparuj go. Dodaj orzechy, oblep je karmelem i odstaw z ognia.
  • 3. Każdy płat posmaruj serkiem mascarpone, przekrój każdy blat po środku i ułóż jeden na drugim. Całość przekrój osrtym nożem w poprzek. Podawaj z karmelowym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Mascarpone Orzechy Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować