Lasagne domowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sycące danie obiadowe lub na kolację

  • 60 min

Składniki:

  • pół kg.mięsa mielonego
    2 cebule
    pół opakowania mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
    papryka zielona
    mały koncentrat pomidorowy
    sól,cukier,pieprz,mielona słodka papryka
    tłuszcz do smażenia np.olej
    parę plasterków żółtego sera
    Makaron np ugotowany poprzedniego dnia(mała paczka świderki rurki itp)lub zrobiony własnoręcznie-ja rozwałkowałam ciasto i pokroiłam w płaty-lekko obgotowałam .

Lasagne domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać tłuszcz,zeszklić cebulke pokrojoną w kostkę.
    Włożyć mięso,smażyć ok 10-15 min często mieszając widelcem,żeby sie nie zbrylało.
    Dopiero po podsmażeniu posolic i doprawic przyprawami.
    Wsypac włoszczyznę(nie rozmrażać jej wczesniej)
    Dodać pokrojoną w kostkę paprykę
    Wlac koncentrat,doprawić do smaku cukrem,podlać gorącą wodą.
    Przykryć i dusić ok 10 min.
    Zaroodporne naczynie wysmarować tłuszczeUkładać kolejno makaron-masa mięsna 3 x
    Na wierzchu położyć plastry sera i całość zapiec ok 20 min w 160 st celsjusza (przy termoobiegu)

Porady

Sos nadaje sie także np do spagetti,ryżu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy