Lasagne jest dość pracochłonna, ale po zrobieniu dużej blachy obiadu starcza na 2 dni dla 4 osób. Najczęściej robię ją w weekendy z siostrą.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 op makaronu lasagne
1 kg mielonego z łopatki
1 cebula
3 marchewki
3-4 ząbki czosnku
2 op pomidorów w puszce w kawałkach
2 łyżki ketchupu
oliwa z oliwek
przyprawy
100 g masła
60 g mąki
700 ml mleka
250 g żółtego ser
1 kulka mozzarelli
Lasagne al forno, czyli lasagne z piekarnika z sosem bolognese i beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos bolognese: na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę pokrojone w kosteczkę. Chwilę razem smażymy. Do warzyw wrzucamy mięso, przyprawiamy i smażymy, aż będzie sypkie. Następnie na patelnię trafiają pomidory z puszki oraz ketchup. Dusimy wszystko razem bez przykrycia do czasu, aż sos zgęstnieje.
2.Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, rozmieszamy z mąką i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Płaty lasagne podgotowujemy 2 minuty w osolonej wodzie z odrobiną oliwy.
Na dnie formy do lasagne rozsmarowujemy niewielką porcje sosu bolognese i beszamelu, następnie układamy płaty lasagne, sos bolognese, sos beszamelowy i znów płaty lasagne. Czynność powtarzamy. Na ostatniej warstwie makaronu rozsmarowujemy jedynie sos beszamelowy, posypujemy startym żółtym serem i układamy plastry mozzarelli.
Zapiekamy w temp. 200st 30 minut pod przykryciem, a następnie 10 minut bez, żeby ser się zarumienił. Smacznego!
Komentarze