1.WYKONANIE SOSU MIESNEGO
Cebule kroimy w kosteczke podsmarzamy, dodajemy mieso chwile wszystko podsmarzamy poczym dodajemy pokrojona w kostke papryke a nastepnie pieczarki wszystko dusimy pod przykryciem, dodajemy wycisniety czosnek po czym dodajemy pomidory z puszki pol szkl wody i koncentrat pomidorowy, dusimy pod przykryciem. dusimy od 15- 20 min mieszajac.
WYKONANIE SOSU BESZAMEL
W garnku topimy maslo, dodajemy make ciagle mieszajac dodajemy mleko i szybko mieszamy aby uniknac grudek doprawiamy szczypta przyprawy oregano
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni
Nastepnie przygotowujemy lasagne
naczynie zaroodporne natluszczamy oblewamy sosem beszamel po czym ukladamy platy makaronowe lasagne, nastepnia nakladamy doprawiony wedle gustu sos miesny na sosik zolty tarty wczsniej ser nastepnie sos beszamel czynnosc powtarzamy 3-4 razy w zaleznosci ile skladnikow mamy ja robie cztery warstwy na sam wierz dodaje duzo zoltego sera i kawalki mozareli na koniec mozemy opruszyc oregano wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy po 25min nakrywamy folia.
forme zaroodporna dobrze natluscic maselkiem,
uzyc sera mozarella
Komentarze