Lasagne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracochłonne, ale sycące i pyszne danie.

Składniki:

  • 1 op. lasagne
    20 dag żółtego sera
    1 op. fety.

    Sos mięsny:
    30 dag mielonego mięsa
    cebula
    puszka pomidorów
    oliwki
    bazylia, pieprz, sól, zioła prowansalskie, tymianek.

    Farsz:
    1/2 op. szpinaku
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki mleka
    łyżka masła
    sól
    pieprz.

    Sos biały:
    1/4 kostki masła
    szkl. mleka
    3 łyżki mąki
    sól, pieprz

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso smażymy, dodajemy pokrojone cebule, oliwki i pomidory. Doprawiamy.
  • 2. Na maśle dusimy szpinak, wlewamy mleko, solimy, dodajemy posiekany czosnek.
  • 3. Robimy sos: roztapiamy masło, mieszamy z mąką. Wlewamy mleko i gotujemy, mieszając. Doprawiamy.
  • 4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy trochę sosu mięsnego, lasagne, polewamy białym sosem. Na szpinak kruszymy fetę. Układamy kolejne
    warstwy. Przykrywamy lasagne, polewamy białym sosem, posypujemy serem. Zapiekamy 40 min w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy