Lasagna Agi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis opracowany metodą prób i błędów. Hit wszystkich uroczystości rodzinnych.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki,
    4 jaja
    szklanka wody
    olej( do ciasta i do smażenia)
    Sos beszamelowy:
    50g masła
    2 łyżki mąki
    szklanka kefiru,
    sól i pieprz do smaku
    Farsz:
    500g mięsa mielonego,
    2 średnie cebule,
    2 marchewki,
    1 czerwona papryka,
    2 pomidory,
    koncentrat pomidorowy,
    świeża i suszona bazylia,
    imbir,
    suszona papryka,
    oregano, majeranek
    ewentualnie kilka oliwek i/lub mała cukinia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagna agi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Na jedną brytfankę 28x40 potrzeba około 500g mąki
    Zagnieść mąkę i jajka w proporcji (1 szklanka mąki na jedno jajko) dodać jeszcze jedno dodatkowe jajko, trochę wody i oleju do odpowiedniej konsystencji. Wyrobić ciasto, rozwałkować na płaty, pokroić na prostokąty. Gotować chwilę pamiętając ze makaron zmięknie w czasie zapiekania. Zamiast tego można używać gotowego makaronu do lasagne. Na brytfannę 28x40 potrzebne ok. dwa opakowania.
  • 2. Sos beszamelowy:
    W rondelku rozpuścić 50g masła, dodać 2łyżki mąki, rozprowadzić w kefirze do konsystencji trochę rzadszej niż budyń. Doprawić solą, pieprzem (ew. tartą gałką muszkatołową)
  • 3. Farsz:
    500g mięsa mielonego (polecam rozdrobnione w Blenderze mięso gulaszowe z indyka- jest chudsze i smaczniejsze) podsmażyć, dodać 2 rozdrobnione cebule, 2 średnie marchewki utarte na tarce o drobnych oczkach, 1 papryka rozdrobnioną,(można dodać też pokrojone oliwki lub/i rozdrobnioną cukinie), pół łyżeczki imbiru, bazylia ( świeża i suszona), oregano, majeranek, pieprz, sól i sproszkowana papryka w ilościach według uznania. Dodać koncentrat pomidorowy i świeże pomidory bez skórki- smażyć do utraty przez pomidory surowego smaku lub/i uzyskania miękkości marchewki i papryki. Wszystko smażyć na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek.

  • 4. Układać warstwami w posmarowanej oliwą lub masłem brytfannie zaczynając od ciasta makaronowego, smarować cienko beszamelem(np. pędzelkiem) i nakładać farsz(też raczej cienką warstwę- im mniej farszu w każdej warstwie tym lasagne bardziej spójna, nierozsypująca się). Aby uzyskać większą spójność całości, do niektórych warstw dodawać trochę startego sera. Na ostatniej warstwie farszu nie układać ciasta, posypać serem, ułożyć półplasterki pomidora, pomidora przykryć serem, całość posypać suszoną bazylią. Zapiec.
  • 5. Pokroić na porcje. Podawać ze świeżą bazylią i pomidorowym sosem( np. beszamel z dodatkiem smażonych na maśle pomidorów).

Porady

Opcjonalnie: Druga i przedostatnia warstwa może być szpinakowa. Wykonanie: rozgrzać olej, podsmażyć na niej czosnek aż lekko zbrązowieje, dodać mrożony lub świeży( dobrze wypłukany) rozdrobniony szpinak ( najlepiej brykiet szpinakowy), wsypać dwie garści startego na tarce sera

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Lasagne

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować