Lany chrust

4.5 (141 ocen)

Chruściki smażone w ten sposób są bardzo smaczne i chrupiące. Robi się je dosyć szybko a jeszcze szybciej znikają z talerza. Poczęstowałam nimi dzisiaj kilka osób i wszystkie poprosiły o przepis, tak im smakowały.

Składniki:

  • 3 jajka
    łyżka cukru waniliowego
    200g mąki
    150ml mleka
    1 łyżka rumu
    szczypta soli

    olej do głębokiego smażenia (ok 1/2l)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Lany chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć na puch z cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać na zmianę mleko, mąkę i rum. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do rękawa cukierniczego i wylewać na gorący olej formując fantazyjne esy-floresy.
    Chrusty odsączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować