Langosze

4.51 (152 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Langosze to węgierskie placki drożdżowe smażone na głębokim oleju. Można je podawać na wiele sposobów: z masłem czosnkowym lub sosem czosnkowym, serem żółtym, ketchupem, wędliną czy śmietaną.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ugotowane ziemniaki, 2 szt.
    drożdże, 30 g
    cukier, 1 łyżeczka
    ciepłe mleko, 400 ml
    mąka pszenna, 400 g
    olej, 3 łyżeczki
    sól, 1 łyżeczka

    dodatkowo: sos czosnkowy, szczypiorek, ser żółty, boczek, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos czosnkowy

Langosze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na langosze 1. W 100 ml mleka rozpuścić drożdże, łyżeczkę mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć drożdże, ziemniaki i pozostałe składniki na ciasto.
  • Ciasto na langosze po wyrośnięciu 2. Chwilę wyrabiać. Posypać mąką i odstawić do podwojenia objętości.
  • Smażenie langoszy 3. Z ciasta urywać po kawałku i formować cienkie placki (można je rozwałkować). Smażyć na głębokim oleju z obu stron na zloty kolor.
  • Dodatki do langoszy 4. Boczek drobno pokroić i przesmażyć na suchej patelni. Ser zetrzeć na tartce, szczypiorek pokroić.
  • Langosze 5. Langosze podawać na ciepło nakładając kolejno: sos czosnkowy, ser, szczypiorek i boczek.

Porady

Langosze najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym: 4 czubate łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 3-4 duże ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, oregano, kilka kropel soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować