Langosz ze śmietaną i serem

5 (172 ocen)

  • 60 min

Langosz to placek z ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków , smażony na gorącym tłuszczu i serwowany z różnego rodzaju dodatkami poczynając od masła czosnkowego a kończąc na gulaszu :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    2 średnie ziemniaki
    ½ paczki drożdży
    1 szklanka mleka
    1 łyżka cukru
    ½ łyżeczki soli
    4 szklanki mąki
    Dodatki
    Śmietana dobrej jakości
    Ser żółty (około 200 gram )
    Okrasa
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Langosz ze śmietaną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy letnie mleko – odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy mąkę, szczyptę soli, przestudzone ziemniaki i zagniatamy ciasto – powinno być elastyczne i gładkie. Odstawimy je na minimum 35 do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy okrasę. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy w miseczce z 3 łyżkami wody i oliwy z oliwek. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy na nie ciasto, odrywamy kawałek i ręką formujemy w miarę okrągłe placki. Na patelni rozgrzewamy olej ( warstwa ,minimum 3 cm ), kładziemy placek i smażymy po 2-4 minuty z każdej strony aż do ładnego zarumienienia. Usmażone placki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Każdy placek smarujemy okrasą, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym, serwujemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować