Langosz to placek z ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków , smażony na gorącym tłuszczu i serwowany z różnego rodzaju dodatkami poczynając od masła czosnkowego a kończąc na gulaszu :)
60 min
Składniki:
Ciasto
2 średnie ziemniaki
½ paczki drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
4 szklanki mąki
Dodatki
Śmietana dobrej jakości
Ser żółty (około 200 gram )
Okrasa
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
Langosz ze śmietaną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy letnie mleko – odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy mąkę, szczyptę soli, przestudzone ziemniaki i zagniatamy ciasto – powinno być elastyczne i gładkie. Odstawimy je na minimum 35 do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy okrasę. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy w miseczce z 3 łyżkami wody i oliwy z oliwek. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy na nie ciasto, odrywamy kawałek i ręką formujemy w miarę okrągłe placki. Na patelni rozgrzewamy olej ( warstwa ,minimum 3 cm ), kładziemy placek i smażymy po 2-4 minuty z każdej strony aż do ładnego zarumienienia. Usmażone placki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Każdy placek smarujemy okrasą, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym, serwujemy od razu.
Komentarze