• 60 min

Podałam je z sosem z cukinii i było pysznie:)ale można też podać z gulaszem mięsnymPolecam na obiad czy kolację

  • 60 min

Składniki:

  • 300ml mleka,

    500g mąki,

    30g drożdży,

    1 łyżeczka cukry,

    1 łyżeczka soli,

    2 małe-średnie ziemniaki,

    1 łyżka oleju

    żółty ser- start na małych oczkach, ilość dowolna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Langosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotuję , przeciskam przez praskę lub mielę, odkładam na bok do ostudzenia ( można wykorzystać te które zostały z obiadu)

    Przygotowuję zaczyn-

    drożdże rozkruszam, dodaję cukier- mieszam do całkowitego rozpuszczenia

    Następnie dodaję 1 łyżkę maki i 100 ml ciepłego mleka

    Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( około 20 minut).

    Do miski wsypuję resztę składników, mleko i wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrabiam,aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.

    Odstawiam ponownie w ciepłym miejscu na około godzinę.

    Dzielę na 8 części formuję placki grubości ok. 1cm,

    smażę na głębokim tłuszczu (krótko), a po obróceniu na drugą stronę posypuję żółtym serem.

    Najlepsze są na ciepło, ale zimnie też znikły w niewyjaśnionych okolicznościach:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować