• Langosz

    Autor: Michalina Malinowska, Łaziska Rybnickie

  • Danie to spróbowałam w Czechach u mojej ciotki. Robię je bardzo często, bo domownicyza nim przepadają. Warto się skusić.

  • Składniki

    ● 1 kg mąki
    ● kostka drożdży
    ● 1/2 l mleka
    ● 250 ml śmietany 12-proc.
    ● 2 żółtka
    ● sól
    ● 20 dag żółtego sera
    ● gotowy sos tatarski
    ● keczup
    ● 4 ząbki czosnku

  • Sposób przygotowania

    1.

    Do 1/2 szklanki ciepłego mleka wkruszamy drożdże, posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.

    2.

    Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy śmietanę, wbijamy żółtka i doprawiamy szczyptą soli. Resztę m leka podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy do drożdży. Rozczyn wlewamy do ciasta i wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

    3.
    Langosz - krok 3

    Z ciasta smażymy na głębokim oleju 10 placków. Każdym smarujemy sosem tatarskim, posypujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym żółtym serem. Polewamy keczupem.

  • Rady

    Langosza można podawać z szynką lub warzywami.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    z_roznych_stron_swiata, kuchnia Czeska
  • 1 komentarz

Autor: Michalina Malinowska, Łaziska Rybnickie

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-10T13:11:04+02:00

344 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_02-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »