Langosz

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie to spróbowałam w Czechach u mojej ciotki. Robię je bardzo często, bo domownicyza nim przepadają. Warto się skusić.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● kostka drożdży
    ● 1/2 l mleka
    ● 250 ml śmietany 12-proc.
    ● 2 żółtka
    ● sól
    ● 20 dag żółtego sera
    ● gotowy sos tatarski
    ● keczup
    ● 4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Langosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 1/2 szklanki ciepłego
    mleka wkruszamy drożdże, posypujemy
    mąką i zostawiamy
    do wyrośnięcia.
  • 2. Do dużej miski wsypujemy
    mąkę, wlewamy śmietanę,
    wbijamy żółtka i doprawiamy
    szczyptą soli. Resztę m leka
    podgrzewamy na małym ogniu
    i dodajemy do drożdży. Rozczyn wlewamy do ciasta i wyrabiamy.
    Przykrywamy i odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • Langosz 3. Z ciasta smażymy na głębokim
    oleju 10 placków. Każdym
    smarujemy sosem tatarskim,
    posypujemy przeciśniętym
    przez praskę czosnkiem i startym
    żółtym serem. Polewamy
    keczupem.

Porady

Langosza można podawać z szynką lub warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować