Langosze to tradycyjne węgierskie placki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Zwykle podaje się je ze śmietaną lub sosem czosnkowym i serem oraz innymi dodatkami wg uznania. Moja Oliwka twierdzi, że bez dodatków smakują trochę jak pączki ;)

Składniki:

  • Ciasto na langosze:
    500g mąki pszennej
    14 g drożdży instant (2 op.)
    3 płaskie łyżki cukru
    łyżeczka soli
    200 g ziemniaków ugotowanych
    ok 400 ml ciepłego mleka
    2 łyżki oleju

    Sos czosnkowy:
    1/2 szkl gęstej kwaśnej śmietany
    1/2 szkl majonezu
    3-4 ząbki czosnku
    sól, pieprz

    ok 15-20 dag sera żółtego
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.97 (168 ocen)

Langosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól. Wymieszać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do mąki. Wlać olej i tyle ciepłego mleka aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  • 2. Sos czosnkowy: śmietanę wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku i odstawić aby smaki się przegryzły.
  • 3. Ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 7-8 części. Każdy kawałek rozwałkować na ok 1cm placuszek. W szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć pojedynczo placuszki z obu stron na rumiany kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Langosze podawać z sosem i posypane startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować