Najlepsze langosze pieczone w piecu jadłem w pięknym węgierskim Szentendre. Langos można traktować jako spacerową atrakcję turystyczną, ale jest też smacznym ,szybkim posiłkiem dla wszystkich zgłodniałych.
Składniki:
50dag mąki
350ml mleka
30g drożdży
3 ziemniaki w mundurkach
Ser żółty
Śmietana kwaśna
Szczypta cukru
sól
Czosnek
Olej
Langos ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia.
Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree.
Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h.
Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura powinna być pikantna.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje i rozciągamy palcami na dosyć duże placki o grubości palca. Środek powinien być cieńszy niż boki.
Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano i osączamy na papierowym ręczniku.
Usmażone przykrywamy ściereczką, aby nie wystygły.
I teraz możemy poszaleć. Langosze pędzlujemy miksturą wodno-czosnkową, smarujemy śmietaną ,posypujemy startym serem, raczej ostrym, składamy na pół i „Jo etuagyat!”
Można jeść tylko z czosnkiem, ale też „na bogato” tak jak pizzę.
Langosze możemy podawać z widelcem i nożem .
Komentarze