• Lane kluski na rosole

    Dodane przez: Katarzyna Janeczko

  • Wspaniały i rozgrzewający rosołek. Idealny po jesiennych i zimowych spacerach.

  • Składniki

    1-2 udko z kurczaka
    2-4 skrzydełka z kurczaka
    3 marchewki
    1/4 korzenia selera (ja dodaję jeszcze liście)
    1 korzeń pietruszki
    kawałek pora
    sól
    pieprz
    gałązka lubczyku (można pominąć)
    natka pietruszki lub koperek


    Składniki na lane kluski;
    woda
    mąka pszenna
    sól
    1 jajko

  • Sposób przygotowania

    1.

    Udka i skrzydełka oczyszczamy, płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody (wtedy nie powstają szumowiny). Warzywa obieramy, kroimy w dowolne kawałki i dodajemy do gotującego się mięsa, doprawić przyprawami. Gdy warzywa będą miękkie a mięso dobrze ugotowane, doprawić solą, pieprzem.

    2.

    Pod koniec gotowania się rosołu przygotować lane kluski. Jajko wymieszać z odrobiną mąki, by powstała jednolita masa i nie było grudek, posolić i uzupełniać wodą tak by powstało a'la lane ciasto. Dobrze rozmieszać trzepaczką. Do gotującego się rosołu wlewać powoli ciasto roztrzepując widelcem lub trzepaczką. Gotować ok 2-3 min. Gotowy rosół posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla, rosół, lane kluski
  • 7 komentarzy
    • czarrna
      2012-11-04T19:13:35+01:00 czarrna
      Uwielbiam! Mój mąż nie wiedział, że rosół można jeść z czymś poza makaronem, więc zrobił wielkie oczy, jak mu coś takiego zaserwowałam :)
    • evita0007
      2012-11-04T19:52:19+01:00 evita0007
      Ja też lubię lane kluseczki na rosołku albo do pomidorowej :-)
    • Katarzyna Janeczko
      2012-11-04T20:12:36+01:00 Katarzyna Janeczko
      I ja lubię. Ogólnie te kluski na rosole kojarzą mi się z dzieciństwem, bo mama nam je często robiła. To jest też dobry sposób na to jak zostaje rosół a tradycyjne kluchy się skończą, więc dla urozmaicenia można dokończyć rosół z lanymi :)
    • Koronowianka
      2012-11-05T22:05:17+01:00 Koronowianka
      Kasiu przygotowałaś lane kluski z mego pomysłu?Wyglądają jak moje.Bardzo często robiłam je dzieciom nie tylko do rosołu ale na słodko również z\ mlekiem.Do tego podawane były bułeczki z dżemem.Spróbuj.
    • Katarzyna Janeczko
      2012-11-05T22:58:24+01:00 Katarzyna Janeczko
      Wiem, że to zabrzmi kosmicznie ale ja i moja córka nie jadamy nabiału. Używam go tylko do zrobienia czegoś, ale nie jemy i nie pijemy mleka (tylko w kawie) ani jogurtów, ja nie używam masła np do kanapki, ona czasami, nie jadam sera żółtego np na kanapki czyli masło i żółty ser (ale słodką bułkę z masłem zjem) No niestety jestem inna :) lubię twaróg i śmietanę- w sensie że mogę zjeść ''pusto'' nie ugotowane ,nie dodane nigdzie.

      A zupę taką na mleku znam z dzieciństwa ale odkąd pamiętam już nie jadłam mleka gotowanego. Toleruję tylko płatki kukurydziane i to na słodko. Pewnie to wszystko jest dobre, ale nie dałam rady nigdy się przemóc.
    • Katarzyna Janeczko
      2012-11-05T23:07:09+01:00 Katarzyna Janeczko
      Zawsze podziwiałam ludzi i moje koleżanki które jedzą musli z jogurtem naturalnym albo w ogóle piją litrami jogurty. Ja to zjeść zjem, na siłę i to bardzo na siłę,ale muszę czymś zagryźć później :( U mnie jogurty czasami służą za dekorację w lodówce, a jak mija data ważności to niestety usuwam dekorację. To samo dotyczy serków wszelkiego rodzaju. Szkoda :(
      Nie toleruję też budyniu i z każdego ciastka i pączka wydłubuję dyskretnie :) tak samo toffi lub odmawiam grzecznie. A jak coś podobnego zdarzy mi się zrobić, po prostu nie jem, ale robię dla rodziny.

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Katarzyna Janeczko 443

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-04T17:03:18+01:00

808 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii