Lane kluseczki na rosole

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne i bardzo puszyste kluseczki z rosołem.Idealna zupa na chłodne dni,ponieważ bardzo mocno rozgrzewa.Jest również bardzo syta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    sól i pieprz do smaku
    natka pietruszki (według uznania )

    Kluseczki:
    2 jajka
    szczypta soli
    mąka pszenna około 3-4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Lane kluski

Lane kluseczki na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić,umyć,zalać zimną wodą około półtora litra i gotować do miękkości.Gdy udko będzie miękkie wyjąć je,a wywar przecedzić.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć,osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,następnie wrzucić do przecedzonego wywaru i gotować do miękkości.
  • 3. Jajka wbić do kubka,dodać szczyptę soli i roztrzepać widelcem,następnie stopniowo dodawać mąkę i mieszać na jednolite ciasto.Ciasto nie może być zbyt gęste ani zbyt rzadkie.
  • 4. Przygotowane ciasto wlać strumykiem do gotującego się rosołu ,chwilę zagotować,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dodać natkę pietruszki.

Porady

Udko możemy użyć do drugiego dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować