Lane faworki

4.92 (208 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Pyszne i chrupiące, troszkę inne od tradycyjnych.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 10 dag mąki pszennej
    3 jajka
    1 cukier waniliowy
    około pół szklanki mleka

    dodatkowo:
    olej do smażenia ( około 2 szklanki )
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.92 (208 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Lane faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym,mlekiem i mąką pszenną na gładką masę.
  • Ciasto. 2. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.
  • 3. Olej rozgrzać w garnku ,przez lejek lać ciasto tworząc różne formy.Faworki piec z obu stron po kilka chwil.Upieczone wyjąc i osączyć na papierowym ręczniku.
  • Gotowe faworki. 4. Faworki oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Jeżeli ciasto jest za gęste i nie chce lać się przez lejek dolewamy jeszcze trochę mleka delikatnie mieszając z ciastem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować