Łakotki z cukrem

5 (1 ocen)

Ahh... ile ja ich w dzieciństwie zjadłam. Łakotki, czyli kruchutkie ciastka z cukrem na wierzchu. Co do cukru, najlepiej sprawdzi się tutaj cukier kryształ gruby, ale ze zwykłego też wyjdą :). Prościej się już nie da! Do kawy idealne!

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 30 sztuk)

    Ciasto:
    100 g zimnego masła
    250 g mąki pszennej
    80 g cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    Dodatkowo:
    białko do posmarowania ciastek
    cukier do posypania

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pieczeń

Łakotki z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami i uformować w kulę. Gdyby było za suche, dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej, można pozostawić w lodówce na całą noc).

    Po tym czasie cienko rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą foremki w kształcie kwiatuszka wykrawać ciasteczka. W każdym ciastku korkiem od butelki lub kieliszkiem do wódki wyciąć dodatkową dziurkę. Kwiatuszki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie (minimalnie urosną). Wraz z blaszką wstawić do lodówki, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C.

    Gdy piekarnik się nagrzeje, wyjąć ciastka z lodówki, wysmarować je roztrzepanym białkiem i obficie posypać cukrem.

    Piec w 180 st.C przez ok. 10-15 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć, a gdy stwardnieją przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować