Łakocie z rabarbarem

0 (0 ocen)

Rabarbar ma słodko - kwaśny smak i nie potrafię go nie lubieć

Składniki:

  • Ciasto: 300 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, jajko, 50 g masła, 1/2 szklanki śmietany, kilka kropli aromatu cytrynowego i pomarańczowego

    Nadzienie: 400 g rabarbaru, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżka soku z cytryny

    Dekoracja: cukier puder

Łakocie z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto szybko zagnieść. Spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 3 godziny. Rabarbar pokroić w słupki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty. Rabarbar posypac cukremi i cynamonem, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na kwadratach. Dwa przeciwległe rogi zwilżyć wodą i zlepić. Piec 25 minut w 180 stopniach. Ostudzone łakocie posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy