Łaciaty kruszaniec z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, dodając 0,5 szklanki cukru.
Z margaryny, mąki, proszku do pieczenia, żółtek i szklanki cukru zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy aż do połączenia. Blachę o wymiarach 36cm x 29 cm (albo najlepiej mniejszą,aby ciasto było wyższe) wylepiamy ciastem, na przemian układając kolory, tworząc łaty. Do wylepienia spodu używamy większość ciasta, zostawiając niewiele z każdego koloru na kruszonkę. Na spód wysypujemy umyte owoce,a na nie ubite białka z cukrem. Z ciasta pozostałego ze spodu robimy kruszonkę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Porady
Najczęściej robię go z musem jabłkowym, ale pasuje do niego każdy owoc lub dżem.
Komentarze