Łaciaty torcik jabłkowo - budyniowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto jabłkowo - budyniowe z cukrem pudrem!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Jajko: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - masło: 180 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier wanilinowy: 1 opakowanie
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - kakao: 2 łyżki
    - jabłka: 5 sztuk
    - sok z cytryny: 50 mililitrów
    - cukier do masy: 2 łyżki
    - budyń śmietankowy z cukrem: 2 opakowania
    - mleko: 700 mililitrów

Łaciaty torcik jabłkowo - budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

    Lekko odciskamy.

    Słodzimy i skrapiamy sokiem cytrynowym.

    Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż to pisze na opakowaniu.

    Jeśli trzeba dosładzamy do smaku.

    Jajka ubijamy z cukrami.

    Cały czas miksując dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło.

    Dzielimy na 2 części.

    Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

    Wkładamy kolejno warstwy: jasne ciasto/ warstwa jabłkowa / warstwa budyniowa / ciemne ciasto.


    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 40-45 minut.

    Gotowe posypujemy dużą ilością cukru pudru!



    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy