Łaciaty sernik

4.5 (160 ocen)

  • 20 min

Ulubiony sernik całej rodzinki, wypiekany przez ciocię Danusie.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciemna masa:
    0,5 kostki masła
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Masa serowa:
    1 szklanka cukru
    2 żołtka
    1/2 kostki masła
    6 opakowań serków homogenizowanych
    2 łyzki budyniu lub mąki ziemniaczanej
    piana z 4 jaj
    aromat
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łaciaty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie Składniki ciemnej masy zagnieść i schłodzić.
  • 2. Masa serowa:
    utrzeć żółtka z cukrem
    roztopić masło
    wszystko razem wymieszać, następnie stopniowo dodawać serki homogenizowane, budyń, pianę i aromat
  • Łączenie mas 3. Na blachę wsypać 3/4 ciemnej masy
    wylać na to masę serową
    na wierzch wysypać resztę ciemnej masy
    piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Gotowy sernik polukrować lub polać czekoladą

Porady

Sernik można posypać kolorową posypką, lub dodać do niego rodzynki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować