Łaciate gofry śmietanowo jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam, dodaję wodę, następnie olej i śmietanę kremówkę, oraz szczyptę soli, spirytus. Miksuję blenderem na puszystą masę. Ciasto musi być gęściejsze niż na naleśniki. Połowę ciasta odlewam, dodaję kakao i miksuję. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Gofrownicę smaruję olejem, rozgrzewam wylewam ciasto 2 łyżki jasnego, 1 łyżka ciemnego. Na jednego gofra potrzeba około 3 łyżek ciasta. Można dodać proszek do pieczenia.
Krem:
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, dodaję jogurt grecki i mieszam dokładnie już ręką.
Konfitura:
Truskawki myję, obieram z szypułek, kroję na plastry, dodaję cukier trzcinowy i przesmażam na wolnym ogniu.
Gofry podaję z kremem śmietanowo jogurtowym, truskawkami, poziomkami oraz konfiturą. Smacznego
Komentarze