Łaciate ciasto z serem gotowanym i wiśniami

4.99 (173 ocen)

  • 40 min

Marmurkowe ciasto, które kryje w środku połączenie dwóch kremów. Swoim wyglądem i smakiem zachwyci niejednego.

  • 40 min

Składniki:

  • 25x40cm

    Ciasto jasne:
    7 białek
    1 i ¼ szklanki cukru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki oleju rzepakowego

    Ciasto ciemne:
    7żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju rzepakowego

    Masa serowa:
    1 kg białego sera (może być z wiaderka)
    1 szklanka cukru
    150g masła
    6 łyżek mleka
    2 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Budyń waniliowy

    Masa wiśniowa:
    1 litrowy słoik wiśni w kompocie
    5 łyżek cukru – ilość orientacyjna
    1 szklanka wody
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.99 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Łaciate ciasto z serem gotowanym i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno, nie przerywając miksowania wsypywać cukier. Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlewać olej i ocet. Na koniec mieszając ciasto łyżką połączyć z przesianą mąką i proszkiem.
  • 2. Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej. Masę delikatnie mieszając łyżką połączyć z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciemne i jasne ciasto wylewać na przemian tworząc marmurek, do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Całość piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2
  • 3. Masa serowa: Do zmielonego sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 5 minut, nie przerywając mieszania. Gorącą masę przelać na pierwszą część ciasta.

  • 4. Masa wiśniowa: Wiśnie odsączyć z soku i uzupełnić go wodą, tak aby powstało 500ml płynu. Wsypać cukier i całość zagotować. 1 szklankę wody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się soku, zagotować, na koniec dodać wiśnie. Dokładnie wymieszać, gorącą masę wyłożyć na chłodną masę serową, od razu przykryć drugim ciastem. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (157 ocen)

ciasto łaciate

4.99 (157 ocen)

Ciasto łaciate

Magda_Z Ekstra makowe z serem. 2 godz. 30 min

To może cię zainteresować