Łaciate ciasto z serem gotowanym i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno, nie przerywając miksowania wsypywać cukier. Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlewać olej i ocet. Na koniec mieszając ciasto łyżką połączyć z przesianą mąką i proszkiem.
2.Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej. Masę delikatnie mieszając łyżką połączyć z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciemne i jasne ciasto wylewać na przemian tworząc marmurek, do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Całość piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2
3.Masa serowa: Do zmielonego sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 5 minut, nie przerywając mieszania. Gorącą masę przelać na pierwszą część ciasta.
4.Masa wiśniowa: Wiśnie odsączyć z soku i uzupełnić go wodą, tak aby powstało 500ml płynu. Wsypać cukier i całość zagotować. 1 szklankę wody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się soku, zagotować, na koniec dodać wiśnie. Dokładnie wymieszać, gorącą masę wyłożyć na chłodną masę serową, od razu przykryć drugim ciastem. Wierzch polać polewą.
Komentarze