Łaciate ciasteczka z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej i ostawiamy do wystygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem i solą, następnie dodajemy masę czekoladową i miksujemy aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy; możemy zrobić to rękami.Masę przykrywamy, wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień formujemy kuleczki, obtaczamy je obficie w kakao i układamy na przygotowanej blaszce. Blachę z ciasteczkami warto wystawić na dwór (jeśli jest zimno) na około godzinkę żeby się schłodziły porządnie. Dzięki temu podczas pieczenia wierzch ładnie popęka, tworząc łatki.
Pieczemy 11 minut w temp 175o
Delikatnie zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce.
Komentarze