Łaciate ciasteczka z białą czekoladą

4.5 (173 ocen)

  • 5 min

PRZEPYSZNE!!!Mięciutkie, przypominające biszkopty, o smaku białej czekolady, a do tego tak urocze :)

  • 5 min

Składniki:

  • 50g masła
    1/2 szklanki cukru
    tabliczka białej czekolady, dobrej jakości
    1 i 1/2 szklanki mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki kakao do obtaczania ciastek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Łaciate ciasteczka z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej i ostawiamy do wystygnięcia.

    Jajka ubijamy z cukrem i solą, następnie dodajemy masę czekoladową i miksujemy aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy; możemy zrobić to rękami.Masę przykrywamy, wstawiamy do lodówki na całą noc.

    Na drugi dzień formujemy kuleczki, obtaczamy je obficie w kakao i układamy na przygotowanej blaszce. Blachę z ciasteczkami warto wystawić na dwór (jeśli jest zimno) na około godzinkę żeby się schłodziły porządnie. Dzięki temu podczas pieczenia wierzch ładnie popęka, tworząc łatki.

    Pieczemy 11 minut w temp 175o

    Delikatnie zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować