1.Ciasto: Wodę zagotować z margaryną. Do gotującego dodać mąkę i dobrze wymieszać. Ciasto powinno być szkliste. Gdy przestygnie wbijać po jednym jajku i dalej miksować. Za pomocą szprycy, układać ciasto na blasze w kształcie pytajnika( szyja i głowa). Tułów wykonać należy za pomocą łyżki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Ciasto ma być dobrze wypieczone.
2.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier i letnią żelatynę.
3.Ciasto na tułów przeciąć wzdłuż na dwie części. Uzyskamy w ten sposób część górną i dolną. W część dolną ciasta nakładamy bitą śmietanę. Do ciasta wbijamy szyję łabędzia, skrzydła uzyskamy po przekrojeniu na pół części górnej. Układamy je po obu stronach, przykrywając delikatnie wierzch bitej śmietany. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze