Łabędzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Proste w wykonaniu a są przepyszne

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    1/2 l wody
    25 dag mąki pszennej
    8 jaj

    Bita Śmietana:
    1/2 l śmietany kremówki
    8 łyżek cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

Łabędzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wodę zagotować z margaryną. Do gotującego dodać mąkę i dobrze wymieszać. Ciasto powinno być szkliste. Gdy przestygnie wbijać po jednym jajku i dalej miksować. Za pomocą szprycy, układać ciasto na blasze w kształcie pytajnika( szyja i głowa). Tułów wykonać należy za pomocą łyżki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Ciasto ma być dobrze wypieczone.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier i letnią żelatynę.
  • W dekorowaniu pomagają mi dzieci siostry 5 -letnia Martynka i 3 - Natalia :) 3. Ciasto na tułów przeciąć wzdłuż na dwie części. Uzyskamy w ten sposób część górną i dolną. W część dolną ciasta nakładamy bitą śmietanę. Do ciasta wbijamy szyję łabędzia, skrzydła uzyskamy po przekrojeniu na pół części górnej. Układamy je po obu stronach, przykrywając delikatnie wierzch bitej śmietany. Posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2017

Komentarze

Podobne przepisy