Łabędzi puch

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawy składnik masy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    5 pełnych łyżek mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa:
    2 czerstwe bułeczki (kajzerki)
    3 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    3łyżeczki cukru waniliowego
    10 dkg wiórków kokosowych
    30 dkg g masła
    dżem z czarnej porzeczki (410g)

    Posypka:
    1 łyżka masła
    10 dkg wiórków kokosowych
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dosypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (22 x 37 cm) i piec w temp. 170 stopni C przez ok. 40 minut. ( termoobieg)
    Masa:
    Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić, żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Kiedy będą już całkiem rozmoczone, zmiksować na jednolitą masę blenderem.
    Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut, cały czas mieszając. Odstawić masę do ostygnięcia.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.Biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy posmarować dżemem.Na dżem wyłożyć 3/4 masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Rozsmarować równo na powierzchni.
    Posypka:
    Przygotować posypkę na wierzch: masło roztopić na patelni, na małym ogniu. Dodać cukier, mieszać, aż się rozpuści. Dopiero wtedy wsypać wiórki. Mieszać, aż posypka będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę przesypać do miseczki i zostawić, by lekko przestygła.Na wierzchu ciasta rozłożyć jeszcze ciepłą posypkę. Lekko wklepać ją w ciasto, by się trzymała.Gotowe ciasto wstawić do lodówki.

Porady

Blaszka 25cm x 40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować