Łabędzi puch

4.5 (167 ocen)

Przepis na to ciasto otrzymałam od teściowej mojej sąsiadki. Polecam, jest naprawdę przepyszne :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    12 płaskich łyżek cukru
    6 płaskich łyżek mąki

    Masa :
    3 szklanki mleka
    100 gram wiórek kokosowych
    3-4 bułki kajzerki, ja dałam cztery
    1 szklanka cukru
    1 kostka masła

    Posypka:
    100 gram wiórek kokosowych
    2 łyżki cukru
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Biszkopty

Łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łabędzi puch 1. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier na zmianę z żółtkami. Do masy jajecznej przesiewam mąkę i delikatnie mieszam. Blachę do pieczenia wykładam papierem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na ok 40 min. Upieczone wyjmuję, usuwam papier, studzę i kroję na dwie części.
    Mleko z wiórkami zagotowuję. Do gorącego dodaję bułki kajzerki i mieszam na jednolitą masę. Jeśli trzeba miksuję blenderem. Odstawiam by masa całkowicie wystygła.
    Masło o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce wystudzoną masę z bułek .
    Na desce układam pierwszą część biszkoptu, na to wykładam 2/3 masy , przykrywam drugim biszkoptem, wykładam resztę masy.
    Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażam na patelni, aż wiórki się zrumienią. Mieszając studzę i posypuję wierzch ciasta. Całość schładzam w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bułka Masa Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować