Kwiaty cukinii smażone w ketchupowej tempurze

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kwiaty cukinii nadziewa się serem feta a następnie macza w cieście tempura. Ja do ciasta dodałam ketchup dzięki czemu potrawa zyskała wyrazisty smak :) bo któż nie lubi ketchupu? :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 kwiaty cukinii
    pół kostki sera feta

    Składniki na grecką tempurę:
    150 g mąki pszennej
    100 ml lodowatej wody gazowanej

    3 łyżki ketchupu
    1 jajko

    Dodatkowo:
    olej do smażenia w głębokim tłuszczu
    odrobina mąki do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Przystawki

Kwiaty cukinii smażone w ketchupowej tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty myjemy, następnie wycinamy ze środka pręciki a potem osuszamy w papierowym ręczniku. Mieszamy mąkę z bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą. Dodajemy jajko a następnie ketchup. Całość mieszamy. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste. Przygotowane ciasto nie powinno też długo stać. Tempurę należy smażyć na głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160 - 180 stopni.
  • 2. Smażyć po kilka kawałków na raz, tak by nie stykały się ze sobą. kwiaty najpierw obtaczamy w mące a następnie moczymy w tempurze. Do rozgrzanego oleju wrzucamy namoczone w tempurze kwiaty i smażymy przed chwilkę, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie usmażone kwiaty układamy na ręczniku papierowym by ociekły w nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować