Kwiaty cukinii nadziewa się serem feta a następnie macza w cieście tempura. Ja do ciasta dodałam ketchup dzięki czemu potrawa zyskała wyrazisty smak :) bo któż nie lubi ketchupu? :)
30 min
Składniki:
Składniki:
4 kwiaty cukinii
pół kostki sera feta
Składniki na grecką tempurę:
150 g mąki pszennej
100 ml lodowatej wody gazowanej
3 łyżki ketchupu
1 jajko
Dodatkowo:
olej do smażenia w głębokim tłuszczu
odrobina mąki do obtoczenia
Kwiaty cukinii smażone w ketchupowej tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiaty myjemy, następnie wycinamy ze środka pręciki a potem osuszamy w papierowym ręczniku. Mieszamy mąkę z bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą. Dodajemy jajko a następnie ketchup. Całość mieszamy. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste. Przygotowane ciasto nie powinno też długo stać. Tempurę należy smażyć na głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160 - 180 stopni.
2.Smażyć po kilka kawałków na raz, tak by nie stykały się ze sobą. kwiaty najpierw obtaczamy w mące a następnie moczymy w tempurze. Do rozgrzanego oleju wrzucamy namoczone w tempurze kwiaty i smażymy przed chwilkę, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie usmażone kwiaty układamy na ręczniku papierowym by ociekły w nadmiaru tłuszczu.
Komentarze