Ciasto:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
1/4 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
Kwiatek drożdżowy z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
2.Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na okrągłe placki o średnicy ok. 30 - 35 cm.
3.Placki przełożyć powidłami,
4.układając jeden na drugim.
5.Ciasto podzielić na 8 części.
6.Ponacinać wzdłuż przy wierzchołku.
7.Wierzchołki każdego trójkąta przepleść przez nacięcie od spodu, do góry.
8.Podstawę trójkąta wywinąć pod spód.
9.Uformowane trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 - 20 min. do wyrośnięcia.
10.Gdy ciasto nam się odkształci, podociskać tępą stroną noża i posmarować mlekiem.
Komentarze