Kwiatek drożdżowy z powidłami

5 (142 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
    1/4 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
    2 jajka
    200 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe
    mleko
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Kwiatek drożdżowy z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
  • * 2. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na okrągłe placki o średnicy ok. 30 - 35 cm.
  • * 3. Placki przełożyć powidłami,
  • * 4. układając jeden na drugim.
  • * 5. Ciasto podzielić na 8 części.
  • * 6. Ponacinać wzdłuż przy wierzchołku.
  • * 7. Wierzchołki każdego trójkąta przepleść przez nacięcie od spodu, do góry.
  • * 8. Podstawę trójkąta wywinąć pod spód.
  • * 9. Uformowane trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 - 20 min. do wyrośnięcia.
  • * 10. Gdy ciasto nam się odkształci, podociskać tępą stroną noża i posmarować mlekiem.
  • 11. Ciasto piec 25 - 30 min. w temp. 180*C.
  • * 12. Jeszcze ciepłe ciasto posmarować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować